KresimirS napisao:@ BfB, hvala lijepa za lajk...
Nego jedno ozbiljno pitanje. Neki su pisali o IPS i non-IPS, nisam neki PC ekspert pa sam progooglao i ispadne da je razlika što su IPS samo malo ljepše (prirodnije) boje a ne vjerujem baš da je samo u tome stvar. Pa bih zamolio ako se nekome da tko se malo više kuži u te stvari da napiše rečenicu o IPS-u.
I zanima me da li je to već standard ili bih trebao uskoro biti standard jer i meni ne gine nabava većeg monitora.
hvala
Ne znam u detalje objasnit ali da ti odgovorim ukratko. IPS daje PUNO bolji prikaz boja. Ovi jeftiniji LCD su najčešće sa TN matricom gdje su boje puno "ispranije",manji je spektar, manji kut vidljivosti i matrice su nekvalitetnije. Uzeti monitor sa TN matricom kraj IPS koji je skuplji možda 100kn ako znaš naći je jednako kao da danas kupiš CRT monitor kraj LCD. Grijeh.
http://en.wikipedia.org/wiki/Liquid_crystal_display
Imaš tu ponešto o svim vrstama LCD-a
Btw: najbolje bi ti bilo u nekom shopu tražit da ti stavi model sa IPS matricom kraj nekog prosječnog pa ćeš vidjet razliku.
Also, http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=50691
1. Matrice:
Najvažniji dio LCD-a.
Danas na tržištu postoje 3 glavne vrste matrica:
- TN+Film (ili samo TN) - Twisted Nematics
- MVA/PVA/S-PVA - Multi/(Super)Pattern Vertical Alignment
- IPS/S-IPS - (Super) In-Plane Switching/H-IPS
TN matrice se nalaze u najvećem broju LCD monitora, karakterizira ih odlična brzina odaziva, niska cijena, osrednji vidlivi kut, osrednji raspon i vjernost boja.
Ove matrice koriste obično 6-bitnu matricu, ili 16.2 milijuna boja koje postižu ditheringom (brza izmjena npr. između 253 i 255 nijanse) da bi postigli dojam 244 nijanse.
Često su jedini izbor za jeftinije monitore, ali nipošto se ne smiju smatrati lošima.
Kako tehnologija napreduje tako napreduju i TN matrice, tako da današnje verzije imaju poprilično solidan vidljvi kut i izražene boje (iako ne pretjerano vjerne), te monitori
zasnovani na ovoj tehnologiji mogu vrlo dobro poslužiti za igre, filmove, office i sl, pogotovo uzevši u obzir njihovu cijenu.
TN modeli se mogu prepoznati po tome što im je deklarirani vidljvi kut iskoro uvijek =<160°, te imaju 16.2 milijuna boja.
PVA/MVA matrice su 8-bitne matrice koji prikazuju svih 16.7 milijuna boja, imaju dobar vidljvi kut, dosta dobre boje, najbolji kontrast, najbolju definiciju crne (i ako su IPS modeli vrlo vrlo blizu te kvaliteta crne ovisi o konkretnoj implementaciji pozadinskog osvijetljenja u pojedinom modelu), te predstavljaju
odličan izbor za igrače, gledanje filmova, uredski rad (iako su ipak mali overkill za office aplikacije).
IPS matrice su karakteristične za monitore velikih dijagonala (>20"), a imaju najbolji (najvjerniji) prikaz boja, odličan kontrast, najbolji vidljivi kut od svih tipova matrica, i predstavljaju jedini pravi izbor
za grafičare. Boljka im je viša cijena te teža dobavljivost.
Zadnji popravljao MasaKrisT (17-05-2012 10:49:53)