evo par rijeci od mene o nashovoj ravnotezi. vjerujem da vecina ljudi ovo zna, ali meni je pomoglo dok sam to proucavao, pa ce mozda i jos nekom.
strategija iz nashove ravnoteze je takva da ju protivnik ne moze iskoristiti. to znaci ako nam u odredjenoj situaciji (s obzirom na blindove i stackove) nash kaze da callamo sa K2s i bolje i ako se tog drzimo, protivnik to ne moze iskoristiti. ako pocne gurat presiroko u odnosu na nasha, gubit ce cipove jer ce mu range raditi losiji posao protiv naseg, a ako pocne gurat pretight, gubit ce cipove u smislu da ce nam precesto dopustat da pokupimo blindove (+ante) koji su u potu, pa mu ni to nece biti optimalno.
konkretno, ako odluci gurat iskljucivo s AA, a mi se drzimo strategije da callamo s K2s+, zaradit cemo ono sto je vec u potu svaki put kad nema AA, i onda kad mu krekamo aseve s {K2s+} range-om. dakle, ako se drzimo nasha (odnosno u toj konkretnoj situaciji callamo s K2s+), za nas je bolje da on gura samo s AA nego da se i on drzi nasha.
no s obzirom da se protivnik ne drzi nasha, to znaci da mozda mozemo odigrati drugu strategiju koja ce protiv protivnikove strategije donositi veci EV od strategije iz nasha. u ovom primjeru je ocito da je najbolja strategija callati samo s drugim parom aseva. i dalje kupimo blindove svaki put kad protivnik folda, a kad gura, onda {AA} obv radi bolje protiv {AA} nego sto {K2s+} radi protiv {AA}. dakle, dok ne poznamo protivnika, vjerojatno je najbolje drzati se nasha. kad bolje upoznamo protivnika i vidimo gura li previse loose ili tight, onda treba
deco99 napisao:adapt to the opponent
ajmo nastavit pricu. protivnik gura samo s AA. mi mijenjamo strategiju tako da callamo samo s AA (u toj odredjenoj situaciji). sad protivnik primijeti nas range i adaptira svoj tako da pocne gurati jako wide i kupiti blindove. sad mi primijetimo njegov novi wide range i adaptiramo svoj tako da dosta prosirimo nas range, toliko da mu ne damo da lako uzima blindove, ali i da nas range dobro radi protiv njegovog. i tako redom i mi i protivnik mjenjamo strategije tako da iskoristavamo protivnikovu. onog casa kad vise nijedan igrac ne moze iskoristiti protivnikovu stretegiju, odnosno povecati si EV promjenom svoje strategije, nalazimo se u nashovoj ravnotezi. i to je ono sto se nalazi u push/fold tablicama za nashovu ravnotezu.
ukoliko jedan od igraca ne mijenja svoju strategiju, drugi igrac igra strategiju koja najbolje iskoristava protivnikovu i j*** mu se zivo
Zadnji popravljao stu (29-07-2011 10:29:13)
Small stakes poker is like your birthday: everyone calls you, which is supposed to be nice, but it ends up getting annoying.