Tema: Trading & Swearing - nesto novo, nesto divlje
Pozdrav ekipa,
Otvorio sam ovaj blog topic kako bi bio sto motiviraniji i mogao pratiti napredak svoje igre. Naime prijavio sam se na CFP program … ☜(゚ヮ゚☜)
Heh, jesam vas. S obzirom da svaki topic pocinje gotovo na isti nacin odlucio sam otvoriti nesto potpuno drugacije.
Prije preko 5 godina dosao sam na ovaj forum smatrajuci da je moguce puno nauciti. To su bila zlatna vremena.
Roba je grindao SNE, Starsi su jos uvijek obracunavali dealt rakeback; Black Friday nikom nije bio niti na kraj pameti.
I upravo u takvom okruzenju dok sam tek pocinjao hvatati konce, online poker je dosegnuo vrhunac i krenuo s polaganim padom koji traje jos i danas.
To me tada nije puno obeshrabrilo jer sam u pokeru vidio jedan od izvora prihoda koji ce mi omoguciti skolovanje u inozemstvu. Par desetaka tisuca dolara i dvije diplome kasnije moglo bi se reci da sam u tome i uspio.
Poker danas gotovo i ne igram. To se svodi na nekoliko turbo mtt-ova i poneki satelit koje odigram tu i tamo. No odluka za prestankom nije dosla iz vedra neba. Jos pocetkom 2014-te dok sam grindao part time uz studij u Svedskoj sam primjetio stabilan pad prometa.
Posljednji veliki grind run sam imao bas tog ljeta kad je ipoker tek uveo twistere pa sam od pokrenuo projekt skupljanja sredstava za zivot na razmjeni u Parizu (koji je skup ko sv.Petra kajgana) te od 170€ u 2 i po mjeseca izgrindao oko 3k.
Bara sve manja a u njoj isti broj krokodila.
Studirajuci marketing poceo sam uvidjati i mnogo ostalih stvari pogotovo vezanih uz probleme segmentacije trzista i neisplativost ulaganja u ista sto je dovelo do jos veceg opadanja igraca. Prodaja Starsa korporaciji izlistanoj na burzi, uvodjenje casina, kladionice I poticanje igara u kojima je smanjen edge je pokopalo i ono preostale nade da ce se zlatna vremena jednog dana vratiti.
Naime, ono sto je poticalo ljude da igraju poker i trude se je bas ta satisfakcija napretka. Ne samo monetarna vec velikim dijelom i psiholoska. U Svedskoj sam jedno kratko vrijeme za kolegu imao highstakes PLO rega koji je pricao kako je jednu vecer pocistio citav stol. Sjedeci tamo sa ogromnim stackom tudjeg novca, posljednji “prezivjeli” mu je rekao da je on najbolji igrac kojeg je vidio i da vise nikad nece igrati protiv njega.
Prilike na danasnjem trzistu su uglavnom ubile taj san da se od micro-stakesa moze penjati i jednog dana zavrsiti kao nosebleed crusher. Naravno da nije nemoguce ali vjerojatnost je puno,puno manja nego sto je nekoc bila. Uvijek ce biti nekog tko moze jer kako kaze poslovica “Quod licet Iovi non licet bovi”. I upravo tu, razmatrajuci sto napraviti i kako najbolje upotrijebiti novostecena znanja i discipline koje sam stekao u pokeru sam dosao do ciste definicije situacije;
Najveci problem pokera je sposobnost rasta. Napredak.
Igrac pokera ulaze gomilu vremena ; sto u igranje tako i u analizu odigranog. Ta mizerna pocetna satnica se opravdava ocekivanjima buducih profita. No, promjenom klime na trzistu u posljednje vrijeme ti buduci profiti postaju vrlo upitna stavka.
Iz tog razloga sam odlucio okrenuti necem gdje su pravila ista bez obzira o kojoj se kolicini novca radi. Ako nesto radi sa 1$, raditi ce i sa 10k.
Radi se dakako o tradingu. Forex, opcije, futures… Svatko sa pozadinom iz pokera tu ima ogromnu prednost zbog vec izvjezbanog mentalnog sklopa a to je dio koji je najteze dobiti. Sposobnost da se drzite strategije, sposobnost da trpite varijancu, sposobnost da izbjegavate tilt… itd
Dalo bi se ovdje napisati barem jos ovoliko, no postedit cu vas zasad. Trgovati se moze sve i svasta no zbog jednostavnosti i relativno malog pocetnog kapitala zasad sam se odlucio za binarne opcije. Bez obzira sta je za njih povezano jako puno scama, postoji par dobrih i reguliranih brokera s kojima je moguce raditi.
Za one koji neznaju, binarne opcije su odredjena vrst kladionice u kojima betate hoce li cijena asseta (to moze biti neki valutni par, sirova nafta, zlato, dionica…) rasti ili padati u odredjenom vremenskom periodu. Tocan bet vam donosi roi od oko 75-80% a u slucaju gubitka uglavnom gubite 100% . Potrebno je dakle nekih 55% za biti breakeven, dok na nekih 70% pocinje fina lova. Naravno, kao i u pokeru varijanca i volumen takodjer imaju znacajnu ulogu.
Na binarnim opcijama se planiram zadrzati sve dok ne uspijem doci do kapitala i naprednog poznavanja tehnicke analize kako bi se upustio u neke vece poduhvate. Jednom tjedno za vikend (jer su tada trzista zatvorena) planiram objaviti rezultate prijasnjeg tjedna. S obzirom da u ovom svijetu ne postoji HEM i grafovi, planiram objaviti broj tradeova i + ili – u buyinima (1 trade = 1 buyin) tako da se prisilim voditi evidenciju i manje zabusavam.