Dakle, poceo sam da nosim ozbiljan novac kopirajuci Zeleta i posmatrajuci zakonitosti aparata.
Naravno, uvijek bi pocelo da se desava nesto sto bi kvarilo tu idilu.
Otac se navukao na poker aparate koji su u njemu budili ono najgore sto moze da bude u nekoj osobi.
Kad bi dobijao sve bi bilo divno ali kad god bi gubio navlacio bi bijes ljudi na sebe sa bezobzirnim ponasanjem.
Kad bi izasao, preda mnom bi cesto kolale price kako glupi izbjeglica igra aparate umjesto da je u ratu.
Sve do smrti imao je velikih zdravstvenih problema, jos kad sam imao 6 godina dozivio je tesku saobracajku.
Bio je klinicki mrtav, imao dvije operacije glave i komad plastike umjesto dijela lobanje.
Naravno da ce svaka promjena vremena, bilo kakva iritacija, utjecati na nekog slicnog.
Ali su poker aparati kod njega izazivali takve pometnje da su moje djetinjstvo cinili jako teskim.
Za svaki njegov gubitak krivac sam bio na prvom mjestu ja a poslije tog cijeli svijet.
Negdje u tom periodu mojoj baki je dijagnosticiran karcinom, bila je pred smrti i vise nista nije moglo da je spasi pa je moja majka cesto bila mnogo vise u nasem rodnom kraju nego ovdje.
Ne bi bilo nista drugacije ni da je ona bila tu.
Istovremeno, vise mu se nije radilo, tajkun je cuo da igra aparate, pokusao da mu zabrani, porjeckali su se i prestao je da radi.
Gdje god je sta nasao ubacio bi u aparate, novac posudio gdje god ga je mogao posuditi.
Ne jednom bi se desila scena, da igra aparat pored mene i izgubi 100 dem a ja ga blokiram i on uzme pare od mene i ubaci na isti aparat i naravno izgubi.
Proklinjao sam sebe mnogo puta sto sam mu pokazao kako se igra ali bi se vjerovatno desilo nesto slicno i da nije bilo tako.
Od nas troje samo je majka ostala da radi kod tajkuna, i svake noci bi prilikom povratka donosila hranu u ofucanoj kantici potrosene pavlake.
To je bila njena zarada koju bi nas dvojica pojeli.
S jedne strane mi je poker davao a s ove druge sve naplacivao s kamatama.
U cijeloj toj novonastaloj situaciji, koliko god ljudi bili kivni na njega mene su voljeli.
Mogao sam i da s 13 godina osjetim tu enormnu kolicinu sazaljenja i samilosti.
Novac koji sam nosio sam davao majci a ona je za njega kupovala hranu, prakticno 90 posto tog novca, dok bi sa mizernim ostatkom pokusavao da opet napravim nesto na aparatima.
Vrlo cesto to ne bi uspio i dok bi provjerio par aparata na ulogu 4 gubio bi to malo, pa mi je ostajalo gledanje i posmatranje i uocavanje nekih zakonitosti aparata.
Prosto je nevjerovatno koliko tog mozes da zakljucis dok gledas igru sa strane a da istovremeno to ne bi vidio dok igras, najcece iz tog razloga sto bi obracao paznju na neke druge stvari.
U tom periodu sam bio prvi put stejkan.
Od Bilje.
Igrala je na broju 9 svoj omiljeni ulog 29 i vec gubila oko 70 dem.
Posto je radila a bila je velika guzva rekla je da je zamjenim.
Bio me strah na tom ulogu da cu da izgubim pare i poceo sam da koristim strategiju kao na ulogu 4.
Tj da kasiram svaki dobitak.
Ali ona nije palila, nije bilo nekih boja i fulova, prosto si se topio, iako je taj aparat vec uzimao danima.
Kad sam pokusao duplati ona bi me presjecala uglavnom tako sto mi je polovila dobitak po par puta cim bi prosao dvije karte.
Dok nije bila tu uspio sam da naduplam par puta po 3-4k poena zaredom i blokirao aparat.
Na kraju je bilo nekih 40ak dem plusa od cega je meni dala 10.
Taj mali uspjeh sam mogao da zahvalim jednom specificnom liku kojeg cu detaljno opisati u nastavku price.
Pozdrav ...
( spajam opet dva odlomka u jednom kao prosli put jer mi se cini da je prva prica malo prekratka pa evo da imate sta citati pa iduci updejt ide 25.4 )
Taj specificni lik je bio covjek od mozda nekih 35-40 koji bi u Zupu dolazio mozda svaki treci dan.
Zvao se Boro i nekad je drzao poker aparate.
Vrlo visok i mrsav, crn, prorjedjene kose, s izrazenom Adamovom jabucicom.
Boro bi dosao, brzo je provalio da tu visim stalno i uvijek me pitao koji je aparat dobar, ja bi ga poslao bez razmisljanja na zaista najbolji, uvijek bi igrao ulog 49 i duplao do blokade.
6 mjeseci se nije desila situacija da bi on uletio vise para nego sto je bila blokada.
Udje 150 Dem blokira ga na 300, udje 80 blokira ga na 250...
Ali bas nikad nije dobio rojal niti 5 istih.
Nije mi dugo trebalo da do kraja povezem nacin na koji su aparati bili namjesteni.
Pun aparat, kad odluci da da visak iz sebe, ce to uraditi preko rojala i 5 istih na ulozima 4-9.
Pun aparat gotovo nikad nece dati rojale i 5 istih na velikim ulozima a bukvalno nikad na najvecim.
Ali ce visak da izbaci duplanjem, najcesce duplanjem do kraja.
To je prosto bio princip na kojem je bio programiran, kao sto ce kasnije vrlo slican princip da ima jedna druga vrsta aparata koju sam igrao.
Naravno da nisam mogao, pored postojece situacije, da skupim novac da se usudim igrati aparate na 49 do blokade.
Zacudo, Boro nije bio bas pravi shark, uvijek sam se pitao zasto to ne uradi i sa ostalim aparatima.
Ok, mozda ne bi dali svi ali vecina vjerovatno bi.
Sasvim je moguce da je imao onu cuvenu stranu fishy mentaliteta da je to dobra dnevnica za danas i da mu se vise ne igra.
Ili prosto nije zelio da privlaci previse paznje na sebe.
Osim tog, Boro je bio vjerovatno u proslom zivotu glavni akter Molijerove tvrdice.
Nikad mi nije dao ni centa sto sam ga upucivao na pune aparate niti je ijednoj radnici ikad ostavio cent.
Nije mi to bilo ni vazno tada niti sam previse razmisljao o tome, bilo mi je dovoljno da mogu stati pored njega i gledati kako igra.
Bilja je u meni prepoznala pravu investiciju, ona je imala novca a ja sam imao znanja.
Uvijek bi pocinjalo nekako s tim da se ona prvo uvalila a ja bi je vadio.
Nije mogla da izdrzi duze od 5 minuta da ne dodje vidjeti kako stojim, pa makar bilo i 200 ljudi u restoranu.
I svaki put je ona preuzimala par djeljenja sa svojim prepoznatljivim stilom, koliko god je ja pokusavao ubjediti da tako ne treba.
Kad bi se desila situacija da bi ja promasio na duplanju 4-5k poena dok bi ona ulazila, hvatala bi se za srce i glavu dok zamalo ne bi pala u nesvjest.
Kad bi je mogao poistovjetiti s danasnjim fishevima ona bi vjerovatno bila onaj 50/0 koji je vjeran toj igri i ne bi je promjenio nizasta na svijetu,
pa makar gubio cijeli zivot.
Dobici su se gomilali, ona je radila svaki drugi dan dok u slobodnom danu najcesce nije dolazila jer je neko izmislio kao pravilo da radnici restorana ne smiju igrati poker uopste.
Moj dio nije bio nicim odredjen, dobijao sam obicno od cijelog plusa mozda 15ak posto ili tako nesto.
Tipa ona izgubi 100, udje meni jos 30, blokiram ga na 190 i dobijem 10 dem.
S tim novcem sam i dalje kupovao mir u kuci, gotovo svaki put bi taj novac u cijelosti sad davao majci, racunajuci da ce me Bilja stejkati i dalje.
Bilja mi je strasno digla rejting i vrlo brzo su svi ostali ( citaj taksisti i Ljilja koja se navukla na aparate ) zakljucili da ja znam duplati, tj da znam koje karte ce izaci jer sam tu
toliko dugo da sam zapamtio sve kombinacije duplanja.
Tj da ja znam kad budu tipa tri vece i dvije manje da onda aparat ide cik cak itd, a posebna euforija bi nastala kad bi pogodio svih 11 karata duplanja koliko je bio maksimum
sto se tice pogodjenih karata.
Nisam imao srca da im odam tajnu da to zavisi od aparata a ne od mene i da kad zeli da ti da da mozes udariti i 11 velikih pa da ces pogoditi.
Nesto slicno kao bingo po kladama i kafanama danas, kad ce da da mozes igrati kombinaciju 1,2,3,4,5,6 dok ljudi vise po cijeli dan i smisljaju kao dobitne brojeve.
Tajnu sam vam vec otkrio, i za manji i za veci ulog.
Kad gledam iz danasnje perspektive prosto je nevjerovatno koliko sam o nekim stvarima zrelo razmisljao s 13 godina, stitio svoje interese itd.
dok sam s recimo 25 ili 30 pravio kardinalne zivotne greske ponesen nekim emocijama.
To se posebno ocitavalo u situacijama kad bi uvijek znao kako da natjeram vodu na svoj mlin, tipa kad bi me taksist stejkao ne odvajajuci se od mene i skakao sa stolice kad nesto naduplam da stavi u kasu.
Posle tog sam ga recimo ubjedio da me je aparat pojeo jer je on to uradio, sto je bila i djelimicna istina, ali ako je bio prazan, tj ako nije odlucio da da onda bi me svakako pojeo,
da li na ovaj ili onaj nacin, tj da li bi me oborio to duplanje ili ovako, svejedno.
Nastavak za 20ak dana, pozzzz
H2N10EZL
Kucajte ovaj kod u kupovini H2n proizvoda i imate 10 posto popust.
I jos vam ja vratim 12 posto od kupovine, dakle 22 posto total popust.