karik napisao:Gledajući po forumu nisam naišao na nekakav osnovni i temeljni koncept sng igre. Mile88 je to lijepo napravio za HU i na tome mu hvala.
Jel ima neka dobra duša, a u isto vrijeme i znalac koji nije škrt da prenese nešto znanja na nas njubare i sastavi u kratkim crtama ( bilo putem videa, power pointa, u wordu...) osnovni koncept sng igre.
Znači abecedu+smjernice kako ići prema naprednome ( koje sng igrati,gdje,osnovne strategija,potrebmni matematički pojmovi i osnovna definicija istih,softveri,napredne strategije,najuži popis literature i videa,koji je sng oblik najbolji za početnike,koji je naprofitabilniji...)
Jer ono tipa : u početku tight,kasnije krasti blindove, 10-13bb fold/all in ima svugdje za pročitat i sa tim se u pozitivu teško može ići.
Pa eto bez obaveze
Mislim da bi mnogima koristilo.
hvala
evo.. vidim da je post malo starijeg datuma, ali mislim da jos uvek moze nekome da koristi..
za mene pojam SNG znaci stt 9max, mtt uopste ne igram, pa se za to obratite Adziju ili nekome ko ima iskustva sa tom igrom.
Dakle:
Svi nivoi su kao na Full Tiltu
MEGA EARLY FAZA: (od 15-30 do 20-40)
--- ono sto kazes 'u pocetku tight' ,znaci da prvih par nivoa igras mnooogo tight.. Sa svih pozicija raise AA,KK,QQ,AK i to jaci raise, dakle 4--5 BB, ako ima limpera dodaj po 1 bb za svakog. Zato sto ljudi mnooogo vole da callaju svasta u ranoj fazi ("vidi ovaj raisa 90 utg, ja imam 1500, pa sta ako to callam sa Q5 suited"), a na pocetku je najvaznije ne uplitati se u velike potove
--- slobodno limpaj bilo koji pocket par sa early, middle i sa late pozicije ako vec ima limpera, ako ne zabodes set, lagani check/fold
--- Moshman i vandweller kazu da ukoliko ima dosta dead moneya u potu budi voljan da ides all in sa AK u ranim fazama turnira..
--- zaboravi na steal sa connectorima, Ax, i slicno...
--- lagano foldaj AQ, AJ i slicno cak i sa middle/late pozicije ako ima limpera ili raisera
--- ne callaj raisove sa pocket parovima!!!!!!! ovo je inace jako bitno u cash gameu, ali u ranoj fazi turnira to ti ne treba, lagano foldaj cak i TT i 99, ako imas raisera.
--- nemoj da vijas boju ili str8, jedino ako su nuts i ako imas velike pod odds. .
EARLY FAZA: (25-50 do 30-60)
do sada je vec ispao 1 ili dva igraca
--- i dalje limpaj pocket parove
--- mozes da pocnes da raisas JJ i TT, AQ.. sa early/middle pozicije, da izolujes limpere ako ih ima...
--- najvaznija promena u igri na ovim nivoima je sto mozes da pocnes da stealas
- solidniji igraci su uglavnom jos uvek tight
- stealaj protiv igraca koji ne brane blindove (sto ces videti u HEMu, o cemu ce biti reci na kraju)
- raisaj 3x BB
- ne stealaj ako imas limpere
- ne stealaj protiv donkova (cak ni Ax,Kx) koji ce te lagano callati
LITERATURA za early fazu:
Harrington on Holdem, prvi deo (ima i na Hrvatskom) (da naucis sta su pot odds, sta je bet sizeing, c-bet, i slicno)
Collin Moshman SNG strategy, poglavlja o early i middle fazi (odlicna knjiga, ali ima dosta uvrnutih i par losih ideja.. na primes kako igrati protiv high blind limpera i slicno.. lepo objasnjava i teoriju koja stoji iza sng turnira, sta je ICM, sta je tournament equiti.. )
Vandweller - Micro SNG grinder VIDEO (jako, jako, dobar video, pogotovo kad pocinjes da ulazis u celu pricu oko sng turnira, mindset, br management, kako raditi review sessiona, variance... po meni ovaj lik je prvi mozak sng turnina na planeti. Bolje od bilo koje knjige!)
MIDDLE FAZA (40-80, 50-100, 60-120)
do sada je ostalo u igri 5-7 igraca (cesto ce ti se desiti i da igras bubble na 60-120..)
--- STEAL, STEAL, STEAL!!!
--- mozes da pocnes da stealas sa 2.5xBB (200, 250, 300...)
--- push resteal protiv likova koji mnogo stealaju (sto ces videti u HEMu i mozes prepoznati po bet sizeingu)
--- steal sa bilo koje dve karte protiv igraca koji slabo brane blindove
--- ako si short: (push/fold), mada... ako imas dosta tight igrace sa leve strane, mozes da stealas normalno, cak i ako imas manje od 10 blindova, verovatno ce me sada napasti iskusniji igraci, ali vreme je pokazalo da ovo zaista odlicno funkcionise..
KASNA FAZA (80-160, 100-200 i preko)
sada je vec sigurno bubble.. (bubble znaci da su ostala samo 4 igraca na turniru, i ako jedan ispadne ostali su usli u pare)
ovo je NAJBITNIJA FAZA TURNIRA
--- ako nisi short mozes da stealas sa min raisom
--- restealas all in
--- obavezno nauciti i shvatiti ICM, naravno, napisacu gde..
HEADS UP
--- ukoliko ste priblizno jednaki po cipovima uvek uzmi deal! opet ce me mozda neko kritikovati, ali mislim da je deal odlicna stvar ukoliko nemas veliki edge, i mnoogo smanjuje variance
--- ako si veliki chip leader ne uzimaj deal, nego ga udri
--- ukratko i uopsteno: raisaj sve suited, Ax, Kx, Q5+, parove.... ja licno ne volim da limpam button osim ako pravim neku zamku, naravno ovo je bas uopsteno, sve zavisi od protivnika i njegovog stila...
LITERATURA za late game, bubble i hu:
Harrington on Holdem, drugi deo
Moshman, poglavlja o kasnim fazama
Vandweller - Blackboard VIDEO!!!!!!!!!!!!!! (najbolji video do sada o ICMu, genijalne ideje i tablice za racunanje, sve objasnjeno i razumljivo cak i za one koji su imali 2 iz matematike)
za heads up postoji par knjiga, ali one ti nisu toliko bitne..
POMOCNI PROGRAMI
--- Holdem Manager je obavezan!!! Iako cash igraci kazu kako hem nije neophodan sa sng - seru! najvazniji statsi su ti Steal %, fold SB to steal i fold BB to steal, njih stavi u donju liniju, a na gornjoj drzi VPIP, PFR, AF i ako hoces 3b, upravo zahvaljujuci ovim 'steal' statsima mozes da se izivljavas po pasivnim igracima
--- SNG Wizard je isto obavezan za analizu push/fold faze
--- Poker Stove je super alatkica, za racunanje jacine ruke u odnosu na drugu ruku ili na citav range, neces ga koristiti tokom igre, ali posle dosta vremena provedenog igrajuci se sa njim, mozes doci do odlicnih informacija i vec napamet nauciti odnose nekih ruku ("ali kako je moj KQ izgubio od A2??!!! pa ja sam sigurno bio favorit bar 70%"... nisi.. )