Tema: Mali poker rječnik
Evo jedan mali rečnik, ako se neko seti još nečega nek doda..
Da krenemo:
Add on - na MTT turnirima, posle rebuy perioda možeš za odredjeni novac (uglavnom koliko i rebuy) da dokupiš odredjeni broj čipova (uglavnom je rebuy 1500, a add on 2000 čipova)
Air - kada nemaš baš ništa. bluffing with air - totalni bluff
All in - drugi nazivi: push, zgurati..
ante - na mtt turnirima, negde posle 10og levela osim blindova, SVAKI igrač ubacuje i ante u pot pre nego se podele karte
backdoor - ili bd. "na zadnja vrata", recimo imaš A :card_club K :card_club i flop je T :card_club 5 :card_spade 6 :card_heart i zadnje 2 karte dodju :card_club
Bad beat - kada izgubiš ruku u kojoj si bio veliki favorit, racimo AA vs KK pre flop
Bankroll - novac kojim raspolažeš za igranje pokera
Blank - karta na turnu ili riveru, koja verovatno nikome ništa ne znači
Board - karte na stolu
Broadway cards - karte koje prave najjači str8, dakle TJQK
Bubble - na turnirima, momenat kad jedan igrač treba da ispadne da bi svi ostali ušli u nagrade, racimo na 9max sng kad vas ostane 4, a prva 3 ulaze u nagrade
Calling Station - loš igrač koji igra pasivno i calla naše betove. Jako profitabilno igrati protiv njega jake ruke. Ne sme se blefirati
Chip leader - igrač na najviše čipova
Coin flip - ruka u kojoj su igrači oko 50-50% favoriti da osvoje ruku.. recimo AKvs22
connectori - dve karte koje su po vrednosti jedna iza druge, recimo 78, 23..
Continuation bet - ili C-bet, bet od oko 1/2 do 2/3 pota ukoliko smo mi bili pre flop raiser
Cooler - često se meša sa bed bitom, ali mnooogo pogrešno.. kuler je kada smo sve odigrali ok, ali smo ipak imali drugu najbolju ruku.. recimo set over set.. ili TPTK vs set..
Dominirana ruka - recimo AK vs AQ..
Drawing Dead - kada mislimo da imamo draw, ali i ukoliko nam dodje draw imaćemo slabiju ruku.. recimo da pogodimo flush, ali protivnik je već imao full house.
Fish - donk, riba, loš igrač
Flat call - fletati, flet kolati. Samo platiti raise.
Float - callati bet sa marginalnom rukom u nadi da ćemo kasnije osvojiti pot
Flush - fleš, boja, 5 karata u istoj boji
Fold equity - uf.. recimo verovatnoća da će protivnik da folda i da ćemo osvojiti pot bez showdowna..
Freezout - turniri bez rebuy i add on
Full ring - igra sa svih 9 (negde 10) igrača za stolom. Za razliku od shorthanded i heads up
Gap hand - geper, 2 karte sa razmakom izmedju njih, recimo 79, 24..
Grinder - moja definicija: Poker igrač koji stavlja količinu ruku ili turnira ispred kvaliteta igre i na taj način ostvaruje profit. Grinderi su ljudi koji multitablaju 20+ stolova, koji žive od rakebacka, koji vijaju odredjene VIP statuse i slično. Ne mislim da je to nešto loše (i sam sam grinder), ali mislim da je ovo najkompletnija definicija. Postoje samo u online pokeru. Čita se GRAJNDER, a ne onako kako je napisano
Gutshot - kod str8 drawa, draw sa 4 outa
heads up - 1 na 1
heather - hiter, kad nas ide previše dobro i kad runnaš iznad EV-a
In position - ili IP, u poziciji. kada smo poslednji koji se pitamo. Button je uvek u poziciji.
Kicker - karta koja se gleda ukoliko imamo istu ruku kao protivnik, recimo par A, ali ruku nosi onaj čije je druga karta jača
Lag - loose agressive igrač. igra mnogo ruku i igra ih agresivno
limp - call pre flop
Nuts - najjača moguća ruka
Nit - jajara, pasivan igrač, koji lako folda u marginalnim situacijama. Ne mora biti loš igrač, pogotovo na SNG turnirima.
Open Ended Straight Draw - ili OESD, draw sa 8 outa, recimo imamo 89 a flop je 76A.
Out - karta koja nam kompletira ruku
Out of Position - OOP, van pozicije, igrač koji je prvi (ili nije poslednji) na redu da odigra duku
Overbet - prevelik bet, veći od veličine pota
Overcard - karta od koje su sve manje na boardu
Overpair - ručni par koji je veći od svih karata na boardu, racimo 88 na 467
Rainbow - na boardu, sve karte različitog znaka
rake - deo pota ili tournament fee koji poker kuća uzima sebi
Rakeback - deo rake-a koji ti poker kuća vrati
Slow play - sporo odigrati jaku ruku
Steal - ukrasi blindove
Suited - karte istog znaka
Tag - Tight Agressive igrač, igra malo ruku, ali ih igra igresivno
Tilt - stanje uma uzrokovano beat beatom ili slično. Kada je igrač pod velikim mentalnim pritiskom i nije u stanju da igra svoju najbolju igru
Under the Gun - ili UTG, igrač koji se prvi pita pre flop
Value bet - bet kada imamo najjaču ruku i želimo da je što bolje naplatimo