hvala roba, trazio sam nesto slicno, evo iz ovog se vidi da varijanca nije veca ako je winrate manji.
ljudi, recimo da imate winrate 5bb/100 handova i varijancu 50bb^2/100 handova (to znaci je standardna devijacija 50bb/100 handova, odnosno da ce 99% nasih winrate-ova na 100 handova upadati u interval [wr-3*std , wr+3*std] = [5bb-150bb, 5bb+150bb] = [-145bb , 155bb] )
i sad recimo da imate manji winrate. vama ce varijanca ostati ista. nece se povecati. recimo da imate winrate 1bb/100 handova, to sad samo znaci ce vam 99% winrate-ova na 100 handova upadati u interval [-149bb, 151bb], dakle interval je ostao jednako velik, samo se njegova "sredina" pomakla.
oprez: u ovom sto je roba dao se to cak i ne vidi najbolje jer se ljestvica s lijeve strane pomice. ako stavite winrate npr 8ptbb/100, i std na 50, ljestvica s lijeve strane ide otprilike od -20 do 180. ako samo promijenite winrate u npr 2ptbb/100, ta ista ljestvica ce ici od -10 do 70 ili tu negdje, i onda ce ovi "swingovi" izgledati veci, ali to je ko da ste onaj prvi graf uvecali. swingovi su ostali isti.
dakle, nemojte me pogresno shvatiti, ne zelim solit pamet nikome lol. shane mcgowan je lijepo rekao "50k handova na 24 stola nije isto sto 50k handova na 4-6 stolova". naravno da nije isto. ako igrate 24 stola, winrate ce biti manji, ali i satnica veca. to je razlog zasto nije isto. ali gdje je varijanca u cijeloj toj prici?
ovdje lijepo vidite da manji winrate ne znaci vecu varijancu. a mislim da je glavni razlog zasto ljudi povjeruju u tu implikaciju taj sto ne shvacaju najbolje sto je varijanca. imaju misljenje "winrate, +EV" -to je dobro, "varijanca"- to je lose. znaci automatski ako imam manji winrate, logicno je da imam vecu varijancu. to nije tocno. varijanca je samo odstupanje od ocekivane vrijednosti. ono sto se mijenja je "sredina" tog intervala koji obuhvaca moguce odstupanje.
da bi rekli kako se varijanca mijenja na 24 stola za razliku od 4 stola, moramo prvo definirati u odnosu na sto gledamo varijancu. ako gledamo "bb/100 handova", onda je varijanca ostala ista. ako gledamo "bb/h", onda se varijanca smanjila. zato sto ste u 1h vremena na 24 stola odigrali vise handova nego u 1h vremena na 4 stola. veci broj handova = manja varijanca. bez obzira na kakvom broju stolova igrali.
Small stakes poker is like your birthday: everyone calls you, which is supposed to be nice, but it ends up getting annoying.