@maki poslao sam im mail sa svim pitanjima pa ću okačit odgovor kad dobijem
@milky
znam, ali npr. meni do sad od 10 stvari s ebaya nisu ni jednu otvorili.
Jedino sam jednom s neke stranice uzeo sestrični patike za jaz dance, i na njih sam morao platit carinu, ali je na njima pisala cijena, isto nisu otvarali paket
takđer po novom zakonu neoporezivanje za inozemne pošiljke vrijedi za pakete do 160kn, a ne 300kn.
Do sad nisam bio u to 100% siguran, al sam se tak vodil, npr čekam s ebaya vertikalni miš radi bolova u ruci i reko sam odma liku da mi max cijenu stavi 25 buksa, al eto sad sam potražio i dole na dnu točno piše kak je.
također bilo je da se na informatičku robu ne plaća carina samo PDV, al neznam kak je sad
kak veliš ovisi o djelatniku, ali velim nije na odmet da dok šipnu paket gore piše poklon ili neka simbolična cijena.
Evo nakon malo googlovanja. (copy paste s jednog drugog foruma)
"evo jedne obavjesti za one koji idu preko granice, prenosi autoportal.hr
Početkom 2010. u Hrvatskoj na snagu stupa niz novih zakona: novi Zakon o radu, zakoni o potrošačkom kreditiranju, o igrama na sreću, o trošarinama, izmjene Zakona o PDV-u itd. Vozačima su najinteresantnije zakonske promijene koje na snagu stupaju od 1.1.2010. godine, jer izmijenjena je Uredba o uvjetima i postupcima za ostvarivanje oslobođenja od plaćanja carine prema kojoj će putnici u osobnoj prtljazi u Hrvatsku bez carinjenja moći uvesti nekomercijalnu robu vrijednosti do 1000 kuna, umjesto dosadašnjih 300 kuna, a pošiljke iz inozemstva u vrijednosti do 160 kuna također oslobađaju carine, dok su izuzetak od te odredbe alkohol i alkoholna pića, duhan i duhanski proizvodi, parfemi i toaletne vode. Vlada je odluku o povećanju iznosa vrijednosti robe koju građani bez carine i PDV-a mogu unijeti u zemlju donijela s obzirom na to da je s dosadašnjom razinom od 300 kuna (40 eura) Hrvatska "u očitoj i izrazitoj diskrepanciji" s iznosom oslobođenja na razini EU. Naime, u putničkom prijevozu na razini EU dozvoljeno je prenijeti robe u vrijednosti 300, a u zračnom i pomorskom prometu do 430 eura bez carinjenja."