Tema: 26 to stars
Evo posto ima dosta projekata koji su vezani za microlimite, odlucio sam i ja pokrenuti projekt kako bi malo predstavio svoj rad, kako bi se naravno i motivirao, ali i pokusao nauciti nesto ili pomoci nekom drugome. Poker sam, naravno kao i svi upoznao dok sam bio jos osnovna skola, na aparatima, medjutim uvijek me mucilo to sto ustvari se sve svodilo na srecu. Iduci korak je naravno bio poker na face-u koji me ocarao, ali nakon kratkog vremena mi je dosadilo jer ustvari sve sto si skupljao je bila gomila cipova koja ustvari nije nicemu sluzila. Tada sam otkrio real money poker, medjutim igrao sam uglavnom freerollove ili ako bi stranica imala neki besplatni roll (koji bi naravno sjebo za pol sata). U svem tom vrtlogu otkrio sam i poker pro forum preko kojeg sam uspio dobiti coaching + staking za 45 man. I krenulo je ok, igralo se par mjeseci i napravio neki sitni plus. Medjutim previse su me tiltali downswingowi i odlucio sam da necu vise igrati pod stejkom, nego da cu smisliti vec nesto sam. Naravno za par dana otislo je sve sto sam zaradio, a u medjuvremenu napravio sam i 2-3 uplate od recimo 50 dolara koje su isto tako otisle u vjetar. Poker mi se zgadio i nisam igrao jedno 1-2 godine. Dakle sve u svemu prica jednog prosjecnog losing poker igraca (kojih je ustvari daleko najvise) koji nema disciplinu, lako tilta, nepostuje roll i da ne nabrajam dalje Medjutim sve me nekako vuklo natrag da okusam se jos jednom u pokeru jer mi je bilo zao da sve moje poker (ne)znanje propadne. Dugo sam vagao mogucnosti, ali jos jedna stvar je prevagnula, a to je da se faks blizio kraju a posla bas i nema previse. Odluka je donesena! Pokusao sam dobiti coaching + stake http://hr.pokerpro.cc/forum/viewtopic.php?id=9966, ali mi bas i nije poslo za rukom a sada i razumijem zasto, jednsotavno previse je potrebno uloziti u nekoga, a neznate dali ce on odustati nakon mjesec dana..
Kao sto i naslov ove teme govori uplatio sam punih 26$ i odlucio si dati zadnju sansu u pokeru, ako nesto uspijem super, ako bustam to je to od moje poker karijere. Iduci korak je bio sto igrati? Posto sam imao barem nekog znanja u turnirima, to bi bio logican izbor, ali swingovi koji mogu biti brutalni i tanki roll su me odvratili brzo od toga. I usprkos odgovranjima od strane nekih poker igraca da je cash tezak, da su svi solid i da sam zakasnio za cash, ipak sam se odlucio za njega i to 6 max verziju. Jedini izbor je bio nl2 i odlucio sam uloziti sve moje zanje, biti maximalno discipliniran i ozbiljan. Krenulo je sredinom 9. mjeseca na pokerstarsu sa 2 stola i bez ikakvog prethodnog iskustva u cashu. Pogledao sam par osnovnih videa (jedan od tih je prf igra od Robe) i procitao par knjiga i krenulo je dobro. Igrao sam stalozeno i disciplinirano, ne pomisljajuci ici na vece limite kad bi krenulo losije (sto je prije bila konstanta) i roll je poceo ici prema gore, te uz par bonusa roll je bio dovoljan za shot na nl5. Ovo je graf za nl2
Kada sam prvi put krenuo igrati nl5 bio sam pomalo uplasen iznosima potova, ono wow pot nije vise 5centi, nego najmanje 30 Nakon pocetnog navikavanja krenuo sam igrati i islo je dosta dobro. Povecavao sam broj stolova i stao na 8, to i danas igram, mogoa bi sigurno i koji vise, al se najugodnije osjecam ipak s ovom brojkom. Cilj je bio prvi mjesec dosegnuti gold, za sto je potrebno oko 5h igranja na dan. I sve je islo po planu, iako je bilo i gadnih trenutaka, sav moj tilt se svodio na poneku psovku i to je to. Prvi mjesec je bio tezak zbog privikavanja, ali zelena linija je isla prema gore, sto je ipak najvaznija. Roll je bio odlican s obzirom da kad sam krenuo na nl2, bio sam dosta realan i cilj je bio ne bustati u prva 2-3 dana. A samo mjesec i nesto kasnije, obrnuta situacija, moje znanje i rezultati su isli samo prema gore. Za mene je to bio ogroman uspjeh. Igrao sam s uzitkom, te gutao videa i knjige o 6 maxu. Evo graf i za moj prvi mjesec na nl5
Bio sam prezadovoljan i prvi put sam pomislio da bi ovo mogao biti pocetak necega puno veceg. Na isplate nisam niti pomisljao, a bonuse sam odlucio ne dirati do kraja godine, kad bi oni iznoslili stvarno vise nego solidan iznos za nl5 igraca. Cilj za 10. mjesec da budem gold sam ispunio i prije ocekivanja te sam imao par dana za odmor od pokera prije pocetka iduceg mjeseca. A iduci mjesec je bio jednostavno ostvarenje snova, ubijao sam igru i vec sam sanjao kako igram vece limite na kojima zaradjuem tisuce $$$. Medjutim vrlo brzo sam se spustio na zemlju, zivotne okolnosti su me natjerale da moram isplatiti dobar dio rolla ali ipak ostavljajuci i vise nego dovoljno za igrati nl10, a kamoli nl5, medjutim odlucio sam i dalje ostati na nl5, jer si jednostavno nisam mogao priustiti gubitke na vecem limitu, jer sam shvatio ustvari da mogu zaraditi vise od pokera nego od poslova koji su danas preslabo placeni a i jednostavno ih nema. Dakle poker mi je postao ustvari posao (koliko god to cudno zvucalo na nl5). Graf od 11. mjeseca je jednostavno izgledao odlicno
Dakle krenuo sam u 12. mjesec shvacajuci poker kao posao i to mi je vec pocelo predstavljati pritisak jer znam da moram na kraju mjeseca isplatiti bar 400$, dakle trebalo ih je i zaraditi. I bas ovaj mjesec me je poker odlucio zaviti u crno. Jednostavno nista nije islo, dnevno 100 puta nevjerovatni setupi i nisam mogao vjerovati da sam na pola mjeseca a graf je u minusu!! Stvarno je bilo tesko igrati i pitao sam se dali ja uopce imam igru, dali ja bitam ista ili je to prije samo sreca bila. Volumen je patio i bilo je jasno da nema sanse da opet budem gold, smucilo bi mi se kad sam sjedao za kompjuter i krenuo igrati.. A onda jedne veceri oko 02:00 taman kad sam se spremao zavrsiti s igrom, jedan stol mi je promjenio boju i ugledao sam milestone hand. Nisam mogao vjerovati da je bas mene pogodilo i to najbolji moguci stol!! Podjeljena mi je ruka t3 i pomirio sam se s time da necu dobiti ruku. Jedan fish je cak foldao neznajuci o cemu se radi (i dan danas sam mu zahvalan) i na riveru sam shvatio da je moja ruka najjaca. Bilo je kao u snu, 436$ je mislim i jedan od vecih nagrada na nl5. Dakle mjesecna zarada u jednom handu. To mi je vratilo vjeru u poker i dalo snage da nastavim dalje. Do kraja mjeseca sam brljavio i graf je izgldao ocajno
Milestone hand i rb je popravio sve i roll je bio odlican, isplatio sam nesto vise novaca kako bi uzivao u prestojecim praznicima. Eh i evo me onda u prvom, dakle ovom mjesecu. Nisam uopce znao sto ocekivati, dali ce biti lose kao i prosli mjesec, dali sve to ima smisla... Imam osjecaj kao da igram vec najmanje godinu dana a proslo je ustvari tek nesto vise od 3 mjeseca. I mjesec je za sada odlican na svu srecu, a trudim se i sto vise uciti. Dosta sam agresivniji u igri i trudim se iskoristiti puno vise spotova na koje bi prije samo foldao. Puno vise razmisljam o igri, protivnicima, strukturi boarda... Dobro neigram nl50, nego nl5, ali i ovdje ljudi vam ne predaju bas novac u ruke nego se trebate potruditi za njega. Nije da nema fisheva, ali regova i nitova ima takodjer poprilican broj, sto govori da su igre postale teze i da se sve teze napreduje kad se gleda neki prosjecan igrac pokera. Ali dakako ako radite na svojoj igri i trudite se svakako da se moze doci do nekog limita na kojem je moguce zaraditi vec neke solidne novce.
E sad kao sto sam naveo ima vise razloga zasto sam krenuo u ovaj projekt. Jedan od njih je da motiviram igrace koji se muce bilo na nl2, na nl5 ili su bas totalni pocetnici (kakav sam i ja bio, iako i sada daleko od toga da mislim da sam neki osobiti igrac). Dakle ulozite vrijeme u ucenje, budite kreativni dok igrate, razmisljate, a negledajte facebook (kao sto ja to cesto radim ) i isplatit ce vam se. Mozete si zaraditi bar mjesecni dzeparac ali nemojte se naci u situaciji kao ja da vam je to jedini izvor prihoda a igrate nl5, radje ako mozete nadjite si posao i igrajte 2-3h dnevno, nesiplacujete roll pa vidite dokle mozete dogurati. Croman je nedavno napisao jedan odlican post o zivotu poker igraca, tako da necu sada ponavljati istu pricu kad je on to takko lijepo objasnio.
Drugi razlog je sto mislim da sam dosao do neke prekretnice, sve mi je teze grindati nl5 5h sati dnevno da bi bio gold i na kraju da si mogu isplatiti pare koje mi trebaju za taj mjesec. Shotao bi na nl10 ali me je nekako strah da krene prema dolje, plus moram isplatiti recimo 400$ i sto onda? Iskreno mislim da bi beatao igru, ali kako vidim da i ovaj mjesec kaskam za gold statusom, sva je prilika da cu se okusati na nl10 iako znam da dosta igraca nikako nemoze preci taj magicni limit i da je potreban puno veci volumen da vidis na cemu si. Dakle nastojat cu postati nesto handova u ovaj projekt, a takodjer i izvjestavati o svom napretku (nadam se).
Vec je ispao ogroman post, a mogao bi napisati bar jos 10 ovakvih Medjutim da negnjavim vise, dobrodosla su sva pitanja, sugestije i vrlo rado cu odgovoriti na njih. Velika motivacija u pokeru mi je projekt Hansa koji je pokazao kako se to radi a i projekt mu je bar u pocetku slican mom projektu, samo sto sam ja uplatio duplo manje, a zaradio sam oko 1.8k$ za sada.. Evo i na kraju jedan ukupni nl5 graf samo zato sto ga je meni uvijek lijepo pogledati