Nije bio tvoj dan, uostalom i to moraš izgubiti povremeno (AJo vs T7o je 65:35, znači gubiš u prosjeku svaki 3. put).
To je osjetljiva situacija jer ulažeš 40% stacka, ako si u prednosti nisi baš preveliki favorit, a možeš biti dominiran ili daleko iza. Čisto druga situacija je da si sam zgurao ili otvorio pot pa onda morao callati, ali ovako... u tom momentu ti ne treba čak ni flip za 40% stacka.
S 100k callaš loose stackove do 20k i stealaš neotvorene potove. Nije baš jednostavno uloviti toliki stack (to je prosječan stack za FT), a lako ga je izgubiti. Pravilo je isto za sve turnire - zbog čega bi riskirao 40% velikog stacka za jedan loose call? Druga je stvar ako si ti agresor pa radiš squeze ili 3/4-betaš, ali call... kod NL Holdema agresivnost u biti daje +ev.
Prije ili kasnije i to ti se dogodi. Imao sam ja već na velikom MTT seriju od 5 premium handova (svi u JJ+/AQ+ range) u bubble playu koji su me s Top10 stacka izbacili iz turnira prije ITM, i to sve bad beatom.
Inače, način igre je standardan - rebuy odmah na početku, jer ako nema regulara onda ima dosta ribica koje će se odmah u prvih par handova poduplati, a kad ti dođe premium hand rano bolje je imati veću hrpu. Rebuy period igram po feelingu, ovisno od stola i karti koje dobivam - imao sam već i statse 80/40 u tih 30-ak handova, ali i 8/5. Bez obzira na stack na kraju rebuya, uvijek uzimam add-on jer ponekad tih par čipova više znači preživljavanje u turniru. Inače, normalna granica za ulaganje u rebuy turnire je veličina isplate za zadnje mjesto ITM, u ovom slučaju 1BI + 3-4 rebuya + 1 add-on. Prosječan ulog ti ne bi smio biti veći od 15,3$. Ja sam jučer osvojio turnir s uloženih 9,3$.
Naravno, igra poslije rebuya ovisi i o veličini stacka, ali generalno nije potrebno forsirati. Igraš situacije koje znaš da su +ev (npr. steal protiv tight blindova) i čekaš dobre handove. Uglavnom, u bilo kojem momentu stack iznad 10bb je komforna situacija, 5-10bb je shove s proširenim rangeom (svi parovi, Ax ovisno o poziciji...), ispod 5bb imaš dobre oddse za skoro "any2" - ante+blindovi + fold equity pogotovo blizu bubble playa ti daju +ev i sa smećem (za shove, ne za call).
Jednom kad prosječan stack padne ispod 15bb, zaboravi na postflop igru. Ako imaš iza sebe velike stackove, čekaš dobar hand (77+, AT+ ugrubo) ili novi stol, ako imaš veći stack i male stackove iza sebe onda je idealno vrijeme za malo terora. Igra se samo shove zato jer s njim dobijaš dodatni fold equity. Naravno, igraš koliko trebaš, bez pretjerivanja (1 steal po krugu te drži na istom stacku, sve više od toga ti povećava stack, ali i rizik da naletiš na monstera).
Kad uđeš ITM, igraš za FT. Ne znači ti ništa čekati da ispadneš 10. ili 11 (na mom primjeru, od 57 ITM 36 plasmana na FT). Ugrubo, avg. stack s 9 igrača u turniru je oko 100k znači s 70-80k imaš prostora za čekanje krug-2 za dobar hand. Tu dosta dođe do izražaja koliko je brzo turnir igran - imao sam već FT s 3/6k početnim blindovima, ali i s 6/12k za početak. To je razlika u tempu turnira od 20-ak minuta, a bitna je - s 3/6k avg. stack je 15 bb, s 6/12k samo 8 bb.